Hoeveveld 3
6584 GH Molenhoek

Telefoon
06-11423934

Spreekuur: uitsluitend volgens afspraak

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, die al meer dan 2000 jaar bestaat.

Binnen de leer van Traditionele Chinese Geneeskunde is het menselijk lichaam beschouwd als onderdeel van de natuur, waarbij Yin en Yang en Qi (vitale energie) een rol spelen. Een gezond lichaam is gekenmerkt door een goede balans tussen Yin en Yang en gebalanceerde circulatie van Qi. Ziekte wordt veroorzaakt door disbalans tussen Yin en Yang en verstoring van de Qi circulatie. De Qi circuleert door de zogenaamde meridianen op het lichaam. Herstel van de disbalans tussen Yin en Yang en van verstoorde Qi circulatie kan bewerkstelligd worden door prikken van bepaalde meridiaan punten op het lichaam. Dit kan gedaan worden met steriele dunne naalden na ontsmetting van de huid.

In principe helpt het prikken van de meridiaan punten het lichaam om zelf de disbalans te herstellen. Het is niet een behandeling van een bepaald orgaan, maar het hele mens in zijn totaliteit, dus holistische benadering.

Naast prikken van de meridiaan punten op het lichaam, kunnen ook punten op het oor (oor acupunctuur) en op de schedel (schedel acupunctuur) geprikt worden. In bepaalde situatie kan een zwak stroom worden toegepast tussen 2 acupunctuur punten (electro-acupunctuur). Voor degenen die bang zijn voor prikken, zoals bij kinderen, is het gebruik van laser acupunctuur een goed alternatief.

 

Bij het prikken van de meridiaan punten worden de naalden in de regel gedurende 25-30 minuten daar op zijn plaats gelaten. De electro-acupunctuur duurt ook doorgaans 30 minuten.

Acupunctuur heeft nauwelijks bijwerkingen. Het prikken van de huid veroorzaakt uiteraard een lichte pijn (ter illustratie: acupunctuur naalden zijn 4 tot 5 maal dunner dan de naald die gebruikt wordt voor bloedafname bij bloedonderzoek). Er kan soms een blauwe plek ontstaan op de prikplaats door kleine onderhuidse bloeding. Dit verdwijnt vanzelf binnen enkele dagen. Ondanks huidontsmetting kan soms een lichte huidinfectie ontstaan, maar dit is zeer zeldzaam.